MOSKOU/KIEV - De voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, Joeri Kravtsjenko, is dood aangetroffen in zijn buitenverblijf nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev. De voormalige bewindsman zou vrijdag (vandaag) worden ondervraagd in verband met de moord op de kritische journalist Georgi Gongadze, 4,5 jaar geleden.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken pleegde Kravtsjenko waarschijnlijk zelfmoord. Hij zou als minister onder president Koetsjma bij het moordcomplot betrokken zijn geweest. De Oekraïense politie hield eerder deze week in verband met de moord op de internetjournalist Gongadze drie agenten aan. Daarmee is de moord opgelost, stelde president Joestsjenko. De verdachten hebben volgens hem bekend. Hij zei dat het bewind van de voormalige president Koetsjma de moordenaars de hand boven het hoofd heeft gehouden.

Moordenaars

De arrestanten, die deel uitmaken van de ordetroepen, zouden direct betrokken zijn geweest bij de moord. "Misschien waren zij niet de moordenaars, maar ze waren er wel bij", zei een woordvoerder van de politie.

Gongadze stond kritisch tegenover president Koetsjma en publiceerde regelmatig over verdachte connecties tussen overheid, bedrijfsleven en het criminele circuit. De hoofdredacteur van de internetkrant Ukrainska Pravda verdween op 16 september 2000. Twee maanden later werd zijn onthoofde lijk aangetroffen. Het hoofd is nooit gevonden. Een lijfwacht van Koetsjma bracht geluidsopnamen in de publiciteit, waarop de president opdracht gaf Gongadze te straffen.

Machtswisseling

Na de machtswisseling in het land, begin dit jaar, kondigde de nieuwe president Joestsjenko aan dat er alles aan moest worden gedaan om de zaak op te lossen.