DODEWAARD/GORINCHEM - Op rijksweg A15 van Rotterdam naar Nijmegen zijn vrijdagmorgen in zeer dichte mist op verschillende plekken ernstige ongevallen gebeurd. Daarbij zijn twee personen om het leven gekomen en raakten tientallen mensen gewond. Het zwaarste ongeluk deed zich rond 10.00 uur voor bij knooppunt Gorinchem.


Bij verschillende verkeersongelukken op de A15 zijn vrijdag twee mensen omgekomen - Vincent Gerrits

Eerder op de ochtend reden meer dan tachtig auto's en vrachtwagens in zeer dichte mist op elkaar tussen Dodewaard en knooppunt Valburg. In korte tijd deden zich daar vijftien kettingbotsingen voor met talloze gewonden.

Verwondingen

Bij knooppunt Gorinchem botsten zes voertuigen op elkaar, waaronder vier vrachtwagens, een bestelauto en een auto. Dat gebeurde op de parallelrijbaan bij de afslag naar de A27 richting Breda. Twee personen overleden aan hun verwondingen.

Op de hoofdrijbaan van de A15 richting Nijmegen botsten even later in een file van kijkers verschillende voertuigen op elkaar. Hierbij zijn volgens een politiewoordvoerster twee gewonden gevallen.

Open

De A15 richting Nijmegen is lange tijd afgesloten geweest. Het laatste stuk vanaf knooppunt Deil ging om 16.30 uur open. Voordat dat gebeurde heeft Rijkswaterstaat preventief gestrooid, zei een woorvdoerder van het koprs Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdagmiddag.


Ongeluk op de parallelrijbaan bij de afslag naar de A27 richting Breda - Vincent Gerrits

De tientallen ongevallen hebben stuk voor stuk met elkaar te maken. Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben automobilisten te hard gereden in de dichte mist waardoor ze keer op keer op files botsten die gevormd werden door eerdere ongelukken.

Los

Het ongeval op de A15 bij Gorinchem, waarbij de twee bestuurders van personenauto's om het leven kwamen, stond volgens het KLPD wel los van de andere botsingen. De politie hield vrijdag een 22-jarige vrachtwagenchauffeur uit Almkerk aan die ervan wordt verdacht dit dodelijke ongeval veroorzaakt te hebben.

De slachtoffers zijn een 54-jarige man uit Ridderkerk en een 39-jarige man uit Oud-Gastel. Bij dit ongeval op de paralelbaan van de A15 richting de A27 waren vier vrachtwagens en twee personenauto's betrokken.