DE BILT - De nacht van donderdag op vrijdag was de koudste die ooit in maart in Nederland is gemeten. Om 01.30 uur was de temperatuur in Marknesse (Flevoland) gedaald tot 20,5 graden onder nul. Daarmee ging het vorige record uit 1971 aan diggelen. Toen vroor het op 7 maart in Wageningen 18,7 graden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Weerman Harry Geurts van het KNMI legt uit dat de combinatie van een heldere hemel, windstilte en een vers sneeuwdek zorgen voor de sterke daling van de temperatuur. "De laagste temperaturen zijn altijd boven een vers sneeuwdek dat de warmte van de aarde tegenhoudt. De helderheid zorgt ervoor dat de afkoeling kan uitstralen. Als de wind dan wegvalt, zijn alle ingrediënten aanwezig."

Min 27,4 graden Celsius

Geurts noemt het uniek dat dit gebeurt in maart. "De laagste temperaturen ooit zijn gemeten in januari en februari. Het record was op 27 januari 1942 in Winterswijk met min 27,4 graden. Uithuizermeeden staat op twee met min 26,8 op 16 februari 1956." Geurts haalt uit de archieven nog een "gekke maartmaand". "Dat was in 1845 met matige tot strenge vorst gedurende een periode van drie weken. Toen was het enkele nachten achtereen min twintig graden."

De weerman ziet geen enkel verband tussen de klimaatveranderingen en de extreme temperatuur. "De veranderingen betekenen niet dat je geen extremen meer hebt. De grilligheid van het klimaat blijft."