HAMBURG/SALZBURG/PRAAG - Het noodweer blijft grote delen van midden-Europa teisteren. In de Tsjechische hoofdstad Praag is de evacuatie van 50.000 inwoners begonnen. Het centrum van de Oostenrijkse stad Ybbs is volledig ondergelopen. Duitsland riep in weer twee regio's de noodtoestand af. Zeker zeven mensen lieten maandag het leven. Weerkundigen verwachten dinsdag opnieuw veel regen.
Praag

Bekijk video

De opdracht tot evacuatie van tienduizenden inwoners van Praag kwam maandagavond laat. De stad wordt bedreigd door de grootste overstroming in een eeuw. Burgemeester Igor Nemec zei dat delen van het middeleeuwse stadscentrum dinsdagmiddag zullen overstromen, omdat wegens de hevige regen in het zuiden de dammen in de rivier de Moldau open moeten.

Noodtoestand

Nemec raadde iedereen met een auto aan zo snel mogelijk te vertrekken. Een verslaggever van de Britse omroep BBC ter plekke meldde dat tientallen dat ook inderdaad doen. Anderen kunnen terecht in scholen en buurthuizen in veilige gebieden. Het peil in de Moldau en zijrivieren is door de enorme regenval de afgelopen dagen flink gestegen. In vijf gebieden in Tsjechië geldt de noodtoestand.

Dresden

De Duitse autoriteiten hebben nu ook in de oostelijke stad
Dresden
verslechterd

Oostenrijk

Het hoge waterpeil van de Donau bereikte in de nacht de Oostenrijkse stad Ybbs. Ondanks allerlei noodmaatregelen is de complete binnenstad ondergelopen. Ybbs ligt 140 kilometer en westen van de hoofdstad Wenen. In de stad Linz moesten 48 automobilisten worden bevrijd. Ze konden geen kant meer op nadat een dam was doorgebroken.

Scheepvaartverkeer over de Donau is verboden. Deskundigen vrezen dat het rivierwater wel eens tien meter zou kunnen stijgen. De stad Salzburg is tot rampgebied verklaard. Zeker duizend gebouwen staan onder water. "Rampzalig", zei een brandweerman. Het zal nog maanden duren voor alle spoorwegen, bruggen en viaducten zijn gerepareerd. Vlakbij de Duitse stad Hamburg ontspoorde een trein, zonder letsel te veroorzaken.

Lijk in kelder

In een volgelopen kelder in de stad Oostenrijkse stad Hallein werd het lijk van een man gevonden. In het zuiden kwam een brandweerman om het leven. Een 48-jarige man raakte in Kirchheim bedolven tijdens een landverschuiving en stierf.

In Duitsland eiste het noodweer maandag levens bij twee verkeersongevallen: een politieagente en een man kwamen om. In Dresden stierf een oververmoeide 68-jarige vrouw die al uren bezig was haar huis leeg te pompen. In Tsjechië verdronk een man in een rivier. Volgens de BBC zijn de afgelopen tijd zeker 71 mensen omgekomen door het noodweer in Europa.