RIJSWIJK - Nederland kampt in deze sneeuwvolle en gladde dagen op diverse plaatsen met een strooizouttekort. Verscheidene gemeenten hebben hun inwoners gewaarschuwd dat ze vrijdag maar beter binnen kunnen blijven, omdat ze door hun voorraad strooizout heen zijn. Zoutleveranciers werken met wachtlijsten.

Winterswijk, Oosterhout, Almere en Woensdrecht hebben bijvoorbeeld nog een klein voorraadje pekel waarmee alleen de hoofdwegen nog kunnen worden schoongehouden. Pas zaterdag kan Winterswijk een nieuwe levering strooizout verwachten, Woensdrecht dinsdag. ,,Weggebruikers moeten vrijdag heel voorzichtig zijn of gewoon thuis blijven'', zegt een woordvoerster van Winterswijk. Almere deed dezelfde waarschuwing uitgaan.

Niet alleen het zouttekort, ook de strenge vorst maakt de wegen glad. Rijkswaterstaat stelt dat als het heel hard vriest, de werking van het zout vermindert.

Burgers

De Achterhoekse gemeente Winterswijk kan nog wel strooien met zand of split (soort grind). Dit maakt het wegdek wel iets stroever, maar lost de gladheid niet helemaal op. Andere gemeenten, zoals Zaanstad, kiezen ook voor deze oplossing, of mengen hun zout met zand (Haarlemmermeer). Alkmaar is gestopt met het uitdelen van zout aan burgers om niet in de problemen te komen.

Zand

Oosterhout strooit alleen nog in crisissituaties. Mocht er de komende dagen nog veel sneeuw vallen, dan kiest de Noord-Brabantse gemeente ervoor de sneeuw eerst met sneeuwschuivers te lijf te gaan en verder zand te strooien. Overigens kan maar beperkt met zand worden gewerkt, omdat het slecht is voor de riolering, licht een woordvoerder van de gemeente Oosterhout toe.

Voldoende

Ook Almere schuift sneeuw op kleinere wegen en fietspaden in plaats van te strooien. Daardoor heeft de Stadsreiniging geen tijd om donderdag en vrijdag afval op te halen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft nog 40 ton strooizout, wat voldoende is voor een volledige strooibeurt.

Drieduizend ton

Het Hoogheemraadschap, verantwoordelijk voor het wegbeheer in plattelandsgebieden in Waterland, West-Friesland en een deel van de Kop van Noord-Holland, vreest problemen als het vóór zaterdag hevig gaat sneeuwen. Pas dan wordt de voorraad aangevuld. De afgelopen dagen heeft het Hoogheemraadschap 3000 ton zout verbruikt.

Genoeg

Rijkswaterstaat Zuid-Holland zegt geen problemen te hebben. De leverancier heeft slechts de helft van het bestelde strooizout geleverd, maar daar redt Zuid-Holland het wel mee. Woensdrecht was niet zo gelukkig, die gemeente krijgt van de gewenste 60 ton per keer er slechts 17 aangeleverd. Rijkswaterstaat in de noordelijke provincies heeft meer dan genoeg zout. Ook de provincie Friesland heeft zat zout.

Zoutleveranciers Eurosalt en Frisia Zout zeggen geen problemen te hebben met de leveringen. Frisia Zout kan de vaste klanten bedienen. Levering voor extra aanvragen van anderen kan een paar dagen duren. Eurosalt heeft ook genoeg voorraad, maar geeft prioriteit aan vaste klanten en neemt moemnteel geen nieuwe klanten aan.