DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft donderdag de 51-jarige Gouwenaar A.V. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de doodslag op zijn vriendin. De man onthield zijn ernstig zieke vriendin medische hulp, waardoor zij kwam te overlijden. Tegen de Gouwenaar was tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

Het slachtoffer overleed op 15 september 2002 in haar woning in Dordrecht, aan de gevolgen van een darmperforatie. Enkele maanden voor haar dood was de vrouw door een beroerte verlamd geraakt. Daarnaast had ze last van ontstekingen in haar buik, maar ondanks haar slechte toestand werd er geen arts ingeschakeld.

Scheermesjes

De rechtbank achtte bewezen dat de man zijn vriendin liet creperen. Tijdens hun relatie maakte de man zich ook schuldig aan verkrachting en mishandeling van zijn vriendin. Zo bewerkte hij haar met sigarettenpeuken en scheermesjes en sloeg hij haar regelmatig. De lijkschouwer zag dat de vrouw onder de blauwe plekken zat.

Stoornis

De Gouwenaar is in 1997 en 2001 ook al veroordeeld wegens verkrachting en mishandeling binnen een relatie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moest de man gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, omdat hij zou lijden aan een psychische stoornis. Omdat hij weigerde mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC), oordeelde de rechtbank dat de stoornis niet met zekerheid kon worden vastgesteld.