DEN HAAG - Het aantal cellen voor de opvang van bolletjesslikkers en andere drugskoeriers wordt verdubbeld tot . Eind 2003 moet dit gerealiseerd zijn. Dat heeft minister Korthals van Justitie de Tweede Kamer dinsdag schriftelijk laten weten.

Justitie vangt de drugskoeriers op in het grenshospitium en het voormalig huis van bewaring in Roermond. Ook gebruikt justitie cellen in Kamp Zeist en op luchthaven Schiphol om de vele drugssmokkelaars op te sluiten. De extra cellen zullen ook voornamelijk hier worden neergezet.

Volgens een woordvoerder van justitie zitten er momenteel 554 drugskoeriers vast. Er zijn 555 cellen en de overheid bouwt er nog steeds bij. De extra cellen zijn nodig om de intensievere controles op de vluchten op luchthaven Schiphol te kunnen uitvoeren. Sinds begin mei houdt de douane op het vliegveld preventieve controles op vluchten van en naar de Nederlandse Antillen.

Speciale cellen

De speciale cellen voor drugskoeriers, de bijzondere noodvoorzieningen, maken deel uit van de noodwet die eerder dit jaar is aangenomen. De wet houdt onder meer in dat maximaal vier personen in een verblijfsruimte worden opgesloten en slechts recht hebben op minimale voorzieningen.

Ook bepaalt de wet dat er meer magistraten moeten komen om de bolletjesslikkers te kunnen berechten. De noodwet duurt een jaar en wordt voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd.