SEOUL - Noord-Korea voelt zich niet langer gebonden aan een eenzijdig uitgeroepen moratorium op het testen van langeafstandsraketten. Bovendien dwingt de "vijandelijke" Amerikaanse politiek Pyongyang ertoe om zijn nucleaire arsenaal te ontwikkelen. Dat maakte het Noord-Koreaanse persbureau KCNA donderdag bekend.

Het stalinistische land kondigde het moratorium af in september 1999. Volgens de verklaring van KCNA werd hiertoe besloten na overleg met de toenmalige regering van president Clinton. Maar omdat de huidige Amerikaanse president de dialoog al in 2001 heeft afgebroken, is het moratorium niet langer gerechtvaardigd, aldus de officiële spreekbuis van Pyongyang.

Serieuze bedreiging

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen vormt het Noord-Koreaanse raketprogramma een serieuze bedreiging voor de VS en zijn bondgenoten. In 1998 testte Noord-Korea de Taepodong-2-raket met een bereik van 2500 kilometer. Het projectiel vloog over Japan en wekte grote beroering in de regio. Japan begon hierna onderzoek naar een raketdefensiesysteem.

Impasse

Verder meldde KCNA dat "de vijandelijke Amerikaanse politiek tegenover Noord-Korea het dwingt om zijn defensieve nucleaire arsenaal te versterken". De VS en Noord-Korea verkeren in een impasse sinds oktober 2002 toen Washington het regime in Pyongyang beschuldigde in het geheim uranium te verrijken en daarmee een akkoord uit 1994 te schenden.

Vijandelijke houding

Noord-Korea maakte vorige maand bekend over kernwapens te beschikken. Het land overlegt met de VS, Japan, China, Zuid-Korea en Rusland over zijn nucleaire arsenaal en de mogelijkheden om deze te ontmantelen. De laatste ronde in het zespartijenoverleg had vorig jaar juni plaats. Pyongyang boycot sindsdien de bijeenkomst wegens de "vijandelijke houding" van de VS.

Verklaring

Het Internationale Atoomenergie Agentschap IAEA heeft donderdag Noord-Korea opgeroepen het overleg weer zonder voorwaarden vooraf te hervatten. In een verklaring zegt het bestuur van de VN-organisatie, bestaande uit vertegenwoordigers van 35 landen, "zeer verontrust" te zijn over de houding van Pyongyang.

Volgens diplomaten bij de IAEA is de verklaring opgesteld door de afgevaardigden van de vijf landen die aan het zespartijenoverleg deelnemen.