DEN HAAG - De politierechter in Den Haag heeft donderdag de 23-jarige J.H. uit Eindhoven wegens bedreiging van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De man zond vorig jaar oktober vanuit een openbare bibliotheek een dreigmail voor Verdonk naar de VVD-website. Daarin eiste hij dat Verdonk haar beleid wijzigde. "Een kogel is sneller dan een stuk taart", schreef hij. Tijdens de zitting donderdag zei de verdachte dat hij met zijn mail alleen maar een nieuwshype had willen veroorzaken.

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Amsterdam een andere bedreiger van minister Verdonk tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De politierechter in Den Haag noemde de bedreiging door de Eindhovenaar ook een ernstig feit, maar vond het niet nodig de man naar de gevangenis te sturen.

De rechter ging er vanuit dat de verdachte uit een opwelling had gehandeld, en zag de e-mail als "een vorm van baldadigheid". De uitspraak was overeenkomstig de eis van de officier van justitie.