De EU-landen zijn het er niet over eens of de gesprekken met Turkije over toetreding tot de EU moeten worden afgebroken. Dat bleek donderdag bij een bijeenkomst van de EU-buitenlandministers in de Estse hoofdstad Tallinn.

Hoewel in de praktijk al een tijd niet meer wordt gepraat, willen Duitsland en Oostenrijk de onderhandelingen formeel stopzetten omdat Ankara zich steeds verder afkeert van Europa.

Landen als Frankrijk en Finland willen in gesprek blijven, vanwege het belang van Turkije op het vlak van migratie en terrorismebestrijding. Dat geldt ook voor de Europese Commissie.

Duitsland wil ook stoppen met praten over modernisering van de douane-unie tussen Turkije en de EU, die de onderlinge handel zou stimuleren. Minister Bert Koenders sprak daar steun voor uit. Ook hij toonde zich bezorgd over de Turkse rechtsstaat, maar zei de Duitse verkiezingen af te wachten. ''Daarna kunnen we hier meer discussies over hebben.''

Volgens minister Sven Mikser van tijdelijk EU-voorzitter Estland komt er dit jaar geen uitsluitsel. Hij is geen voorstander van ''haastige beslissingen''.