AMSTERDAM - Rinus Michels is donderdagochtend op 77-jarige leeftijd in het Belgische Aalst overleden. De oud-coach van onder meer Ajax en Barcelona won in 1988 met het Nederlands elftal het Europees Kampioenschap.

Bekijk video portret Michels: Modem/ Breedband

Een korte slideshow van het het leven van Rinus Michiels: Klik hier!


Rinus Michels in gezelschap van Johan Cruijff

Michels bezweek aan de complicaties van een hartoperatie. In februari onderging hij in België een preventieve operatie aan zijn hartklep.

"Ik ben er ondersteboven van", reageerde Ajax-icoon Sjaak Swart in een eerste reactie op Radio 1. "Het is de beste trainer samen met Ernst Happel die ik heb meegemaakt. Hij heeft van alle jongens uit mijn periode persoonlijkheden gemaakt."

"Op alle fronten van het voetbal was Michels zijn tijd ver vooruit. Dat zal ik niet snel vergeten", aldus Swart.

Kesler

Het Nederlandse voetbal ontvalt een markante persoonlijkheid volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Rinus Michels overleed donderdagochtend op 77-jarige leeftijd. "Hij was een van de beste trainers die Nederland ooit heeft gehad", aldus Kesler.

"Een markante persoonlijkheid", omschreef Kesler donderdag de man die Nederland in 1988 naar de Europese voetbaltitel leidde. "Bij Ajax had hij in de jaren 70 al bewezen een topcoach te zijn, net als met het Nederlands elftal in 1974. Ook in zijn nadagen heeft de KNVB veel aan zijn kennis gehad. Wij zijn heel verdrietig, de vlag gaat in Zeist halfstok."

Michels was begin jaren 70 succesvol coach van Ajax en Barcelona. In 1974 werd hij met het Nederlands elftal tweede bij het WK in Duitsland. Veertien jaar later veroverde hij met Oranje de Europese titel.