Saba, Sint Eustatius en vooral Sint Maarten zijn woensdag getroffen door Irma, de zwaarste orkaan die de Bovenwindse Eilanden ooit heeft getroffen. Meestal ontspringen de eilanden de dans bij de tropische stormen op de Atlantische Oceaan. Maar niet altijd.

September 1989: Orkaan Hugo richt grote verwoestingen aan op de drie bovenwindse eilanden. Duizenden mensen raken dakloos, maar niemand komt om het leven.

September 1995: Orkaan Luis richt forse schade aan op Sint Maarten. Op het Franse deel van het eiland is sprake van 'catastrofale verwoestingen'. Het officiële dodental is twee. Een week later trekt de cycloon Marilyn langs, maar die is veel zwakker dan Luis.

Boten op de kant in Sint Maarten na orkaan Luis in september 1995.

Juli 1996: Orkaan Bertha richt schade aan op Sint Maarten. In de haven van de hoofdstad Philipsburg zinken twee schepen en het dak van een bejaardentehuis waait weg. Tien mensen raken gewond.

Oktober 1999: Orkaan Jose blaast met windstoten tot 160 kilometer per uur over Sint Maarten. Er valt een dode, de schade valt mee.

November 1999: Orkaan Lenny raast met enorme kracht over de bovenwindse eilanden en veroorzaakt veel schade, alleen al door de enorme regenval. Vooral Sint Maarten wordt getroffen, er vallen daar vier doden. Gelijktijdig brengen koningin Beatrix en prins Claus een bezoek aan het gebied. Nederland steunt de Antillen met 50 miljoen gulden (bijna 23 miljoen euro) aan orkaanhulp.

Koningin Beatrix neemt in november 1999 met verslagenheid kennis van de verhalen die de kinderen vertellen over orkaan Lenny op Saba.

Augustus 2000: Lichte schade op Sint Maarten door orkaan Debby.

Oktober 2008: Orkaan Omar veroorzaakt veel schade op Sint Maarten: daken waaien van huizen, bomen waaien om en de elektriciteit valt uit.

Ravage na orkaan Omar in Philipsburg, aan de Nederlandse kant van Sint Maarten op 16 oktober 2008.

Augustus 2010: Orkaan Earl raast dicht langs Sint Maarten. De schade blijft beperkt.

September 2017: Orkaan Irma trekt over de Bovenwinden. De eerste berichten en beelden wijzen op enorme schade op vooral Sint Maarten.