WILLEMSTAD - Op de Nederlandse Antillen is ophef ontstaan over telefoonverkeer tussen leden van het vorige kabinet en de onderwereld. Zij zouden onder meer met elkaar hebben overlegd over hoe het Openbaar Ministerie het beste zwartgemaakt kon worden.

Tijdens een persconferentie maakte premier Etienne Ys woensdag bekend over een vertrouwelijke brief te beschikken van het Openbaar Ministerie. Dat had telefoontaps gezet voor onderzoek in een andere zaak en stuitte zo op de gesprekken.

Godett

Ys wil niet zeggen om welke personen het gaat, maar hoge bronnen bevestigen dat wijlen minister van justitie Ben Komproe (FOL) en ex-premier Mirna Louisa-Godett (FOL) erbij betrokken zijn. Zij zouden een 'intensieve uitwisseling' hebben gehad met criminelen. De premier neemt de kwestie heel hoog op. "Strafbaar is het niet", denkt hij. "Maar daarom kun je de zaak nog niet laten rusten. Het is toch onmogelijk dat dat in een land als dit gebeurt." Ys gaat zo snel mogelijk met de brief van het OM naar de Staten.

Brief

Die brief komt juist op het moment dat om het aftreden van procureur-generaal Piar wordt gevraagd. Onder zijn leiding werd een strafzaak begonnen rond een vrijbrief die Komproe schreef voor prostituees uit de Dominicaanse Republiek en Colombia. Anthony Godett was een van de verdachten. Het Hof van Justitie bepaalde vorige week echter dat er onvoldoende bewijs was voor de zaak. Alle verdachten werden ontslagen van rechtsvervolging.

Daarop stapte minister Ribeiro van Justitie op. Ook Piar zou dat moeten doen, vindt onder meer de FOL. Maar dat is tegen het zere been van de premier. "We moeten vermijden dat de 'good guys' als de 'bad guys' worden gezien", zegt Ys. "En we moeten vermijden dat de 'bad guys' de justitieketen omlaag halen."

De FOL strijdt al jaren tegen het Openbaar Ministerie. Volgens de partij is het OM niet onafhankelijk, omdat het eigenlijk zou worden aangestuurd door Nederland.