LOS ANGELES - Uday Hussein, de oudste zoon van de Iraakse dictator Saddam Hussein, was de omverwerping van zijn vader aan het voorbereiden toen de Amerikaanse troepen in maart 2003 oprukten naar Bagdad. Die bewering doet de Amerikaanse journalist Peter Arnett in de Playboy van april, die het Franse persbureau AFP woensdag al heeft gezien.

Uday had de steun verworven van de top van zijn vaders militie Fedayeen Saddam om een eind te maken aan het 35-jarige regime van Saddam, vertelt Arnett in het mannenblad. De tv-verslaggever werd in 2003 ontslagen bij de zender NBC omdat hij had gezegd dat het Amerikaanse oorlogsplan in Irak mislukt was.

Arnett zegt zijn uitspraken te baseren op anderhalf jaar van onderzoek, waarin hij toegang had gekregen tot de kring van intimi van Uday Hussein.

Brief

In het artikel wordt een brief geciteerd van de commandant van de Fedayeen Saddam, generaal Maki Humudat, van 26 maart 2003. Daarin zweert hij trouw aan een nieuwe Iraakse regering onder Fedayeen-hoofd Uday Hussein. "Overeenkomstig uw aanwijzingen en orders om een nieuwe regering te vormen onder het leiderschap van uwe excellentie (Uday), hebben we alle hoge officieren van de Fedayeen Saddam op de hoogte gesteld van onze wens hen aan te wijzen als kandidaten voor posten in uw regering", luidt de brief.

Uday

Uday zou van plan zijn geweest later op die dag aan te kondigen dat hij de macht had overgenomen. Dat is volgens Arnett mislukt, doordat Amerikaanse vliegtuigen zijn televisiestudio in Bagdad bombardeerden.

De oudste zoon van de dictator zou zich geërgerd hebben aan de ijzeren vuist waarmee zijn vader regeerde en gaf hem de schuld van de internationale sancties tegen Irak. "Hoewel het tot nu toe niet is gemeld, was Uday Hussein de grootste voorstander van regimewisseling binnen Irak", schrijft Arnett.