DEN HAAG - Op alle snelwegen moet het verkeer donderdagmorgen nog steeds rekening houden met gladheid. Er is wel overal pekel gestrooid, maar als er nog weinig auto's overheen hebben gereden, heeft dat nog onvoldoende effect. Dat heeft de ANWB gemeld.


Op de luchthaven zijn twee banen sneeuwvrij, waardoor vliegtuigen kunnen landen en opstijgen

Een woordvoerder zei dat vooral voordat de spits goed op gang is gekomen, de wegen dus nog gevaarlijk glad kunnen zijn, zeker op de linkerbaan. Het KNMI verwacht vooral in het westen nog enkele lichte sneeuwbuien, maar in de loop van de dag nemen die verder af.

Streekbussen

Het grootste deel van de streekbussen van vervoerder Connexxion rijden donderdagochtend weer. Uitzondering is de regio Zwolle-Kampen-Emmeloord-Emmen. Daar is het nog te glad op de wegen, aldus een woordvoerder. In de vroege ochtend waren er ook nog problemen in de regio Zaanstreek en Waterland en Den Haag en Leiden, maar deze bussen zijn in de loop van de ochtend weer gaan rijden.

Connexxion haalde woensdagavond rond 20.00 uur bijna alle streekbussen van de weg, omdat het te glad was om verantwoord te rijden. De bussen die donderdagochtend wel weer uit de remise zijn gegaan, rijden nog niet op tijd. Ook zijn er lokaal nog wat problemen. Zo is een dijk in de Krimpenerwaard nog te glad om overheen te rijden.

Strooien

De verwachting is dat als de overheid doorgaat met schuiven en strooien, alle 2300 openbaar vervoerbussen van Connexxion weer kunnen gaan rijden. Nu staan er nog ongeveer driehonderd stil.

Treinverkeer

Waar NS woensdag nog weinig problemen kende door de sneeuw, stapelen die zich donderdag langzaam op. Door de sneeuw en de vorst eroverheen heeft spoorbeheerder ProRail te kampen met een aantal wisselstoringen. De wissels zijn vastgevroren.

Vooral het treinverkeer in het midden en het westen van het land heeft daar last van. Reizigers krijgen op sommige routes te maken met vertragingen tot een half uur. NS kan geen bussen inzetten om de stroom passagiers op gang te houden, omdat ook het busverkeer worstelt met de winterse omstandigheden.

ProRail heeft een aantal ploegen ingezet om de wissels weer te laten functioneren. De woordvoerster van het bedrijf kon niet zeggen hoelang de storingen duren.

Friesland

In Friesland is de situatie aanzienlijk beter dan een etmaal geleden. De wegen zijn weer redelijk begaanbaar, ook de provinciale. Er is de afgelopen nacht weinig sneeuw gevallen. De meeste neerslag was boven de lijn Harlingen-Dokkum-Buitenpost. De bussen rijden ook weer. De politie constateerde geen echte problemen.

Schiphol

De enkele duizenden passagiers die de afgelopen nacht op Schiphol hebben doorgebracht, zullen in de loop van de dag verder kunnen reizen. Op de luchthaven zijn twee banen sneeuwvrij, waardoor vliegtuigen kunnen landen en opstijgen.

Vluchten

Een woordvoerster van de luchthaven zei donderdag dat ongeveer twintig vluchten inmiddels alweer zijn geannuleerd. Er zullen ook vertragingen blijven maar de situatie is wel verbeterd. De woordvoerster kon niet zeggen of en hoeveel passagiers de komende nacht opnieuw de luchthaven als slaapadres moeten gebruiken. De meeste reizigers hebben in de grote hal, vooral op banken, geslapen. Voor ongeveer duizend mensen zijn veldbedden uitgeklapt.

Vegen

Op de start- en landingsbanen en het platform van de luchthaven wordt uitgebreid geveegd. Maar er staan veel vliegtuigen aan de toegangssluizen die moeilijk kunnen worden versleept. Dat zorgt er weer voor dat daar niet geveegd kan worden.