AMSTERDAM - Turkije heeft dinsdag de deur van het WK dichtgegooid voor Japan. Het gastland verliet in Miyagi met een 1-0 nederlaag het veld. Ümit Davala (AC Milan) maakte de enige treffer in de twaalfde minuut. De ploeg van Senol Günes neemt het in de kwartfinales op tegen Senegal.
WK

De uitschakeling van Japan betekent dat Feyenoorder Ono eindelijk rust krijgt. De 22-jarige middenvelder stapte vorig jaar zomer van zijn Japanse club Urawa Red Diamonds over naar de Kuip.

De competitie in het Aziatische land was toen nog in volle gang. In Nederland moest Ono meteen meedraaien in het oefenprogramma van Feyenoord. Trainer Bert van Marwijk hield zijn Japanse aanwinst echter nauwlettend in de gaten en waakte voortdurend voor overbelasting.

Ono

Toch was het voor Ono een lang en slopend seizoen. Met de triomf in het UEFA-bekertoernooi pakte het Japanse idool meteen zijn eerste hoofdprijs in Europa. Bij het WK wilde de fijnbesnaarde Feyenoorder opnieuw schitteren. Maar de lege accu bij Ono liet zich niet meer volledig opladen.

Hij speelde zijn partijen mee in de groepsronde, maar kon de wedstrijden van Japan niet naar zijn hand zetten. Ook de competentiestrijd met Hidetoshi Nakata, het andere Japanse idool van Parma, hinderde hem, zowel binnen als buiten het veld.

Flets

Ook in het duel met Turkije maakte Ono een fletse indruk. Hij speelde plichtmatig, was ongelukkig aan de bal en maakte onnodige overtredingen. In scoringspositie kwam hij al helemaal niet.

Ono was niet de enige speler bij Japan die op zijn tandvlees liep. De thuisploeg miste de kracht en de bezieling om Turkije te overrompelen. Fysiek kwamen de Aziaten ook te kort tegen de sterke Oost-Europeanen. Dat bleek in de twaalfde minuut. Uit een onnodig weggegeven hoekschop van Ergun Penbe kopte Ümit Davala ongehinderd in, 1-0.

Japan liep na de snelle treffer achter zichzelf en de berekenende tegenstander aan. Geen moment straalde het gastland enige overtuiging uit. Drie minuten voor de rust schoot Alessandro Santos, voetbalnaam Alex, uit een vrije trap nog wel op de kruising. Maar verder controleerde Turkije de wedstrijd vrijwel moeiteloos.

Zelfzuchtig

De ploeg van Günes verzuimde na de rust het kwaliteitsarme duel vroegtijdig te beslissen. De Turkse spitsen waren in de counter te zelfzuchtig. Daardoor mocht Japan lang blijven hopen op de gelijkmaker. Maar Ono en co hadden geen energie meer voor een doeltreffende eindsprint.