Myanmar heeft de afgelopen dagen mijnen neergelegd op delen langs de grens met Bangladesh. 

Dat stellen twee anonieme bronnen binnen de regering van Bangladesh tegenover persbureau Reuters.

Met het plaatsen van mijnen probeert Myanmar te voorkomen dat gevluchte Rohingya-moslims naar het land terugkeren. Bangladesh kwam via fotomateriaal en informanten in het gebied erachter dat Myanmar mijnen plaatst, zeggen ze. De regering zal formeel protest hiertegen indienen.

Vluchtende Rohingya proberen op grote schaal buurland Bangladesh te bereiken vanwege het geweld in Myanmar, maar het land staat niet te trappelen om ze op te nemen. Dinsdag maakte de VN bekend dat er circa 125.000 vluchtelingen de grens met Bangladesh zijn overgestoken. De moslims worden in het overwegend boeddhistische Myanmar niet als staatsburgers erkend. 

Geweld

De afgelopen twee weken zijn de gevechten met islamitische milities in Myanmar opgelaaid. Eind augustus voerden milities gecoördineerde aanvallen uit op dertig verschillende politieposten. Daarbij vielen zeker 104 doden. Het leger beantwoordde de aanvallen met 'opruimacties'. Het zijn de heftigste confrontaties in vijf jaar tijd. 

De strijdkrachten in Myanmar zeggen slechts te reageren op aanvallen van gewapende opstandelingen op legerkampen en politieposten.