BRUNSSUM - De man die door verzorgingshuis Catharina Daemen in Brunssum ontslagen is omdat hij een maand geleden naaktfoto's van demente bejaarden maakte, vecht zijn ontslag aan bij de rechtbank. Volgens de man ging het niet om naaktfoto's en is ontslag een te zware maatregel.

Op de foto, die met een mobiele telefoon gemaakt is, stond volgens diens advocaat R. Haas een vrouw met een badmuts op. Volgens hem waren alleen hoofd en schouders zichtbaar. "Het is niet netjes om foto's te maken, omdat deze mensen toch al kwetsbaar zijn. Maar een reprimande was hiervoor voldoende geweest."

Theekransjes

Afgelopen maandag haalden de berichten over de foto's de landelijke media. "We waren erg verbaasd over de manier waarop dit gebracht werd. In het verzorgingshuis werden wel vaker foto's gemaakt. Bijvoorbeeld van theekransjes. Ik zie het verschil niet tussen een foto van iemand met een badmuts op en iemand met een koekje op zijn hoofd", aldus Haas.

Zijn baan hoeft de verzorger niet meer terug; wel wil hij door de gerechtelijke procedure van alle blaam gezuiverd worden. "Hij is gebrandmerkt voor de rest van zijn carrière en dat is echt een te zware sanctie voor wat hij heeft gedaan."

Uitkering

De advocaat vindt het ook vreemd dat met een vrouwelijke collega van zijn cliënt door het verzorgingshuis wel een schikking is getroffen, nadat bekend werd dat ook zij foto's van bejaarden had gemaakt. "Zij heeft nu nog recht op een uitkering en is op vriendschappelijke wijze weg gegaan bij Catharina Daemen."

Volgens de advocaat ging het bij de vrouw om foto's van een bejaarde op een po en een portretfoto van een mannelijke bewoner. Zekerheid daarover heeft hij echter niet, omdat de beelden van de mobieltjes zijn gewist.

Geen aangifte

In eerste instantie deed het verzorgingshuis geen aangifte tegen de twee verzorgers, omdat de familie van de betrokken bejaarden dat liever niet had. Afgelopen maandag stapte Catharina Daemen alsnog naar de politie. Justitie onderzoekt de zaak inmiddels. Tot nu toe ziet het Openbaar Ministerie geen gronden om de verzorgers op te pakken, maar sluit aanhoudingen in de toekomst niet uit.