DEN HAAG - Het verkeer ondervindt vanaf het begin van de woensdagavond weer hinder van sneeuwval. Het is in Nederland weer flink gaan sneeuwen. Vooral bestuurders in het midden en zuiden van het land hebben last van de neerslag. De sneeuw blijft volgens een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB namelijk liggen.

De avondspits verliep rustig. Rond 18.00 uur, op het drukste moment, stonden op de snelwegen 25 files met een totale lengte van 100 kilometer. De zegsman verwacht dat veel mensen vroeger van hun werk zijn vertrokken of zijn thuis gebleven.

Niet verantwoord

Streek- en stadsvervoerders in bijna het hele land hebben woensdagavond hun bussen en trams van de weg gehaald. De vervoersmaatschappijen vinden het niet verantwoord om op de gladde wegen te blijven rijden. De bussen en trams die nog rijden zullen de reizigers tot het eindpunt van een lijn brengen, waarna de voertuigen naar de remise gaan.

In Amsterdam heeft het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) het busverkeer woensdagavond stilgelegd door de hevige sneeuwval. De trams rijden ook niet meer, op vier lijnen (tram 1, 4, 9 en 13) na. De metro blijft wel beschikbaar, er is zelfs een extra wagen ingezet. De bussen van het nachtnet in Amsterdam blijven in de remise.

Hartstikke glad

Het GVB besloot rond 19.00 uur dat het niet langer verantwoord was om de bussen langer te laten rijden. "Het is hartstikke glad op de weg, je ziet auto's die de bocht niet halen of de bruggetjes in de stad niet meer opkomen. We willen onze passagiers niet in gevaar brengen", aldus de woordvoerster.

Ook in Den Haag en omstreken heeft stadsvervoerder HTM de bussen van de weg gehaald. RET, de vervoersmaatschappij in Rotterdam blijft voorlopig wel met de trams en bussen rijden.

Utrecht

Streekvervoerder Connexxion heeft een deel van de dienstregeling er uit gehaald. Alleen de bussen in de regio's Twente, Zeeland, Goeree-Overflakkee, een deel van Utrecht en de kop van Noord-Holland rijden nog wel.

Of de dienstregeling donderdagochtend in de spits weer volgens het boekje rijdt, durfde de woordvoerder van Connexxion nog niet te zeggen. Stadsvervoerder Nederland, die in de regio Utrecht-Oost rijdt, heeft de bussen vanaf half negen binnengehouden.