BRUSSEL - De Europese Unie heeft de Palestijnse president Abbas woensdag alle steun toegezegd bij de vorming van een eigen staat. Topmannen van de EU hebben dat gezegd tegen Abbas, tijdens zijn bezoek woensdag aan Brussel.

"Wij staan geheel achter het vredesproces. We hopen dat zo een droom uitkomt: een Palestijnse staat", verklaarde EU-topman voor Buitenlandse Zaken Solana. Abbas werd geprezen als een man die steeds zijn woord houdt. Soortgelijke verklaringen kreeg Abbas van voorzitter Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Borrell van het Europees Parlement.

'Hand van vrede'

Palestijnen leven nu grotendeels onder Israëlische controle. De gespannen verhouding in het gebied is recent verbeterd. Na zijn verkiezing begin januari tot president, als opvolger van de overleden Yasser Arafat, reikt Abbas 'een hand van vrede' aan Israël. Recent is een staakt-het-vuren afgekondigd.

De Palestijnse president doet er alles aan om aanslagen op Israëlische doelen te voorkomen. Daartoe wil hij het Palestijnse veiligheidsdienst stevig op de schop nemen, zei hij dinsdag al bij een conferentie in Londen.

Brussel

Het was de eerste keer dat Abbas Brussel bezocht als president van de Palestijnse Autoriteit. De politicus ging later op de dag ook langs bij de Belgische koning Albert II. Abbas bezocht niet het hoofdkwartier van de NAVO, hoewel die steeds vaker wordt genoemd voor een mogelijke vredesmacht tussen Israël en het Palestijnse gebied.