UTRECHT - De snelwegen in Nederland zijn weer sneeuwvrij. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Utrecht woensdag gezegd. De overheidsdienst verwacht dat de avondspits in Nederland geen hinder meer zal ondervinden van de vele sneeuw die in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag viel.


Alleen rond Amsterdam gaf het winterweer wat vertraging - R. Stulen

In Friesland en Groningen, waar de meeste sneeuw viel, zijn ook de provinciale wegen nagenoeg sneeuwvrij, zo lieten woordvoerders weten.

De Nederlandse Spoorwegen hebben woensdag weinig last gehad van de sneeuwval. Alleen rond Amsterdam gaf het winterweer wat vertraging. Een woordvoerder van ProRail meldde dat de spitstreinen richting Amersfoort, Uitgeest en Hoorn aan het einde van de middag niet rijden. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van ongeveer een half uur.

Busvervoer Noord-Nederland

Busmaatschappijen in het noorden van Nederland hebben woensdag de hele dag de meeste bussen in de remise laten staan. Alleen in de stad Groningen en Lelystad gingen vanaf het begin van de middag de stadsdiensten weer aan de slag.

Het streekvervoer in de provincies Drenthe, Overijssel, Flevoland, Friesland en Groningen ligt de hele dag al plat. Ook Noord-Holland had lang te kampen met vertragingen.

Vertragingen Schiphol

Luchthaven Schiphol ondervond vandaag veel hinder van het winterse weer. Aan het einde van de middag vertrokken vliegtuigen uit Amsterdam met vertragingen van soms drie uur. Waar de luchthaven op een normale middag zestig vliegtuigen per uur verwerkt, waren dat er woensdagmiddag tien tot twintig, aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding.

Volgens haar hebben de oplopende vertragingen drie oorzaken. Vanuit de verkeersleidingstoren is het zicht erg slecht door de laag hangende wolken. Verder duurt het lang voordat vertrekkende vliegtuigen vrij zijn van sneeuw. Ook neemt het sneeuwvrij maken van de banen zo veel tijd en mankracht in beslag, dat slechts één start- en één landingsbaan gebruikt kunnen worden.

Ondanks de hevige sneeuwval benadrukt de luchtverkeersleiding dat vliegen volstrekt veilig is. "Wat ons parten speelt is het sneeuwvrij maken van de toestellen en de banen. Dat kost tijd."

Rijexamens uitgesteld

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft woensdag 1200 praktijkexamens door het hele land afgelast. Dat is 60 procent van het totaal aantal dagelijkse examens voor het rijbewijs. In de noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland ging geen enkel rijexamen door. Doordat het examencentrum in Hoogeveen onbereikbaar was geworden, namen de examinatoren ook geen theorie-examens af.

In Noord-Brabant en Zuid-Limburg werden alle geplande examens afgenomen. De kandidaten krijgen over ongeveer twee weken een nieuwe kans, tenzij de sneeuwval aanhoudt.