UTRECHT - Treinreizigers kunnen maar moeilijk wennen aan het rookverbod op de perrons. Ze weten vaak niet waar ze wel en waar ze niet mogen roken, ondanks de speciale rookzuilen.

De Nederlandse Spoorwegen gaan daarom duidelijker aangeven waar rokers terecht kunnen. Bovendien moeten veel rookzuilen weer worden aangepast, omdat ze te veel walmen. Dat zei een NS-woordvoerder woensdag.

Sinds 1 januari vorig jaar is het niet langer toegestaan op overdekte perrons, in de stationshallen en in de treinen te roken. Op de perrons heeft de NS rookzuilen neergezet, waar reizigers wel mogen roken.

Omroepberichten

Er wordt echter niet aangegeven hoe ver de rokers van de paal mogen staan. Bovendien begrijpen veel mensen niet waarom ze op een overdekt perron niet mogen roken en op een perron zonder dak wel. Handhaving van het rookverbod wordt zo lastig. Nog steeds zijn op de stations geregeld omroepberichten te horen die de reizigers erop wijzen dat ze niet overal een sigaret mogen opsteken.

De NS wil nu de zichtbaarheid van de zuilen gaan verbeteren. "We gaan duidelijker maken waar men wel en waar men niet mag roken", zei een woordvoerder woensdag. Het bedrijf denkt bijvoorbeeld aan bordjes.

Walmen

Daar komt bij dat de NS van begin af aan problemen heeft met de palen. Reizigers gooien er niet alleen peuken in, maar proppen er ook papier en lege sigarettenpakjes in, waardoor de zuilen gaan walmen. Dat gebeurt vooral op grote stations, waar veel mensen er gebruik van maken.

De NS heeft al een paar keer geprobeerd het probleem te verhelpen, maar tot nu toe is dat niet gelukt. "Het zijn ondingen", zei president-directeur A. Veenman. Binnenkort gaat de NS het binnenwerk van een aantal zuilen op de grote stations nogmaals aanpassen.