JERUZALEM - Bij een zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem zijn dinsdagochtend volgens de Israëlische politie zeventien mensen om het leven gekomen. Rond de veertig mensen raakten gewond. Enkelen van hen verkeren in kritieke toestand. Onder de slachtoffers zouden veel scholieren zijn.

Bekijk video

De terroristische groepering Hamas heeft de aanslag na enkele uren opgeëist, zo meldde het Franse persbureau AFP.

Scholieren

De aanslag had volgens de politie plaats in het zuidelijke Pat-district van de stad. De volle bus kwam uit de wijk Gilo en vervoerde veel middelbare scholieren. De politiechef van Jeruzalem, Mickey Levy, verklaarde dat het een 'zeer zware' aanslag was. De bus is door de explosie volledig verwoest. De politie is nog op zoek naar andere terroristen in de buurt van de aanslag.

Sharon

Escalatie

De Palestijnse Autoriteit heeft de zelfmoordaanslag direct veroordeeld. Minister Saeb Erekat zei dat het doden van burgers onacceptabel is. Hij wees iedere verantwoordelijkheid van de Palestijnse Autoriteit voor de aanslag van de hand. Minister Rabbo liet weten dat de aanslag voor Israël een 'voorwendsel' zou zijn voor een escalatie van geweld tegen de Palestijnen.

De politie in Jeruzalem was vanaf maandag al in hoogste staat van paraatheid, omdat er berichten waren dat een terrorist de stad wilde binnendringen. Bij de invalswegen naar Jeruzalem werden wegblokkades opgezet en de politie zette ook helikopters in, maar de voorzorgsmaatregelen hebben de aanslag niet kunnen voorkomen.