TEHERAN - Een Iraanse vrouw wil scheiden van haar man omdat hij zich al drie jaar niet gedoucht heeft wegens angst voor water. Zij wil een proefproces om de mogelijkheden voor echtscheiding te verruimen, meldden de Iraanse staatsmedia.

Het is voor Iraanse vrouwen tot nog toe in een beperkt aantal gevallen mogelijk van hun man te scheiden. Zo is scheiding mogelijk als de man zijn vrouw mishandelt, als hij verslaafd is aan drugs of als hij in de gevangenis zit.

Kinderen

Reza, de man in kwestie, stinkt volgens zijn vrouw Mina zo erg dat zelfs zijn kinderen niet bij hem in de buurt willen komen. Hoewel stinken op zich geen grond voor ontbinding van een huwelijk is, is het volgens juristen toch mogelijk dat Mina van haar man kan scheiden.

Zij kan aanvoeren dat zij haar man zo is gaan haten dat zij niet langer met hem kan samenleven. Dat is namelijk wel een geldige ontbindingsgrond. Voordat Reza zijn waterfobie ontwikkelde, had hij volgens Mina een obsessieve aandrang zich te wassen. Toen douchte hij minstens drie keer per dag.