KINSHASA - Pakistaanse blauwhelmen hebben in Congo tientallen rebellen gedood. Zeker vijftig tot zestig militieleden kwamen dinsdag om tijdens een confrontatie in het noordoosten van het Afrikaanse land. Bij de actie tegen de milities in de onrustige regio Ituri zette de VN-vredesmacht ook helikopters in.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat is woensdag van bronnen bij de Verenigde Naties vernomen. De operatie tegen de opstandelingen volgde op de dood van negen Bengaalse blauwhelmen een week geleden in hetzelfde gebied. In verband met dat incident werden dinsdag in de hoofdstad Kinshasa drie hoge leidinggevenden van rebellenorganisaties uit Ituri opgepakt. Een van hen was onlangs benoemd in het nationale leger van het uitgestrekte Afrikaanse land.

Geweld

Wegens het aanhoudende geweld in Ituri besloten de VN eerder deze week de distributie van noodhulp aan tienduizenden noodlijdende Congolezen stop te zetten. Zij kunnen gezien de verslechterde veiligheidssituatie in het gebied niet langer worden voorzien van voedsel en medicijnen, stelde een woordvoerder van de noodhulporganisatie OCHA in de belangrijkste stad van Ituri, Bunia. In de noordoostelijke provincie zijn volgens de VN zeker 54.000 mensen op de vlucht.