DE BILT - Een dik pak sneeuw heeft vooral de noordelijke provincies woensdagmorgen lamgelegd. In Friesland, Groningen en een deel van Drenthe rijden nauwelijks bussen. Wegen zijn nagenoeg onbegaanbaar en veel scholen en andere instellingen blijven dicht.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bekijk video: Sneeuwpret in Nederland
Modem/ Breedband


Fietsen is in Assen haast onmogelijk - Hans van der Meer

Op alle mogelijke manieren probeert Friesland de wegen sneeuwvrij te houden. Zo huurde de provincie 65 aannemers in om de provinciale wegen schoon te vegen. Ambulances werden door brandweerauto's begeleid. Het aantal ongelukken op de Friese wegen was opvallend genoeg lager dan op een ,normale' werkddag.


Auto's ondergesneeuwd in het Friese Waskemeer - Jos van de Veerdonk

Drenthe

Heel anders is het in Drenthe. Daar is volgens de politie sprake van een complete chaos op de wegen. Zij adviseerde de mensen voorlopig binnen te blijven. Op de snelwegen was maar een rijbaan beschikbaar en stonden automobilisten bij afslagen vast in de sneeuw. Op sommige plaatsen was 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen.


Hond ingesneeuwd in Balloo - Elly van Zwol

Groningen

De rijkswegen in Groningen zijn redelijk begaanbaar. Er vonden dan ook weinig aanrijdingen of ongevallen plaats. Toch kreeg de alarmcentrale van de Verzekeraarshulpdienst (VHD) voor 10.00 uur al 270 meldingen van ongevallen binnen. Op een rustige dag registreert de VHD 250 medingen gedurende de hele dag.


Sneeuw in Sneek - Martin Kappers

Het weerinstituut KNMI noemt de sneeuwval in maart uitzonderlijk. In de laatste 20 tot 25 jaar kwam het niet eerder voor dat er zoveel sneeuw viel.


Medemblik bedolven onder dikke laag sneeuw - Lex Salverda


'Ik kan niet wegkomen' - André Everts

In de nacht van dinsdag op woensdag is in Friesland tussen de 20 en 30 centimeter sneeuw gevallen. In het zuidwesten van Friesland is op sommige plekken meer dan een halve meter gevallen. De verwachting is dat het de rest van de dag blijft sneeuwen. De sneeuwval heeft tientallen ongelukken tot gevolg gehad. Daarbij zijn volgens de politie nog geen gewonden gevallen.

Busvervoer

Het busvervoer in Friesland, Groningen en een deel van Drenthe ligt plat als gevolg van de sneeuwval. De spoorwegen hebben weinig last van de weersomstandigheden, aldus een woordvoerster woensdagochtend.


Sneeuwpret in Balloo - Elly van Zwol

Busmaatschapijen Arriva en NoordNed houden hun voertuigen in de noordelijke provincies binnen omdat rijden ondoenlijk is geworden door de sneeuw. Veel mensen zullen daardoor niet op hun werk verschijnen. Een aantal scholen blijft dicht.


Fietsen in Groningen - Sebastiaan Hagewoud

Spoorwegen

De spoorwegen hebben over het algemeen weinig problemen. In Noord-Holland zijn tussen Enkhuizen en Zaandam vertragingen omdat wissels door het weer niet werken. Door datzelfde euvel kampen de spoorwegen met vertragingen tussen Den Haag HS en Leiden en tussen Hoofddorp en Leiden.

"We hebben op zich weinig last. De rails zijn niet gladder dan anders," aldus een zegsvrouw van het spoorbedrijf woensdag.

Schiphol

Het winterweer speelt ook luchthaven Schiphol parten, omdat onvoldoende banen sneeuwvrij kunnen worden gehouden. Binnenkomende vluchten zullen tot het middaguur vertragingen oplopen omdat met minder banen moet worden gewerkt. Dat meldde een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland.

Ochtendpiek

Schiphol heeft in de ochtenduren normaal gesproken te maken met een ochtendpiek van binnenkomend verkeer. De luchthaven heeft dan twee landingsbanen en een startbaan in gebruik. Volgens de zegsvrouw van de luchtverkeersleiding kunnen woensdagochtend maar één landingsbaan en een startbaan sneeuwvrij worden gehouden en gebruikt. Het aantal binnenkomende vluchten moet daardoor worden verminderd van 68 tot ongeveer veertig.

Ook vertrekkende vluchten zullen daar last van ondervinden. Hoe lang de vertragingen zullen duren, is niet bekend.


Tuinmeubilair ondergesneeuwd in Assen - Lucy Bouma


Winter in Slootdorp - Janet Meijdam