Iran houdt zich aan de belangrijkste restricties die het land zijn opgelegd in het akkoord over het nucleaire programma van Teheran. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van atoomwaakhond IAEA dat is ingezien door persbureau Reuters.

Iran ging jarenlang gebukt onder strafmaatregelen, omdat het land weigerde te stoppen met het verrijken van uranium. In 2015 bereikten de VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en China een akkoord met Iran over het afbouwen van het atoomprogramma, waarna de meeste sancties werden ingetrokken.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde het onder zijn voorganger Obama gesloten atoomakkoord eerder "de slechtste deal ooit". Ook zou Trump de Iraniërs ervan verdenken zich niet aan de afspraken te houden. Uit het IAEA-rapport zou blijken dat de Iraniërs dat op hoofdlijnen wel doen.

Wel blijkt dat Teheran tot twee keer toe beschikte over een grotere dan afgesproken hoeveelheid dideuteriumoxide, zogeheten zwaar water. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium. Iran verscheepte het overschot toen snel naar Oman om weer onder de afgesproken limiet te komen.