AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag in totaal veertig studenten die de avond ervoor het Maagdenhuis in Amsterdam hadden bezet, vrijgelaten. De studenten mochten na het vrijgeven van hun identiteit gaan. Zij kregen een boete van 75 euro voor huisvredebreuk mee naar huis.

Eerder op de dag liet de politie al 26 studenten gaan. Volgens het Openbaar Ministerie wil de politie het onderzoek woensdag afronden.

Identificatieplicht

Het OM heeft de politie de opdracht gegeven de identiteit vast te stellen van de mannen en vrouwen die weigeren hun naam te noemen. Als bekend is wie ze zijn, krijgen zij een transactie van 125 euro mee. Behalve huisvredebreuk hebben ze namelijk ook de Wet op de identificatieplicht overschreden.

Alle studenten kregen bovenop de boete ook een voorwaardelijke dagvaarding mee. Later dit jaar is een zitting.

Ontruiming

Agenten hielden maandagavond in totaal 141 bezetters aan. De politie begon met de ontruiming van het Maagdenhuis op verzoek van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. De universiteit besloot de bezetting niet langer te tolereren nadat urenlange onderhandelingen met de studenten op niets waren uitgelopen. De studenten voerden actie tegen de plannen van staatssecretaris Rutte voor het hoger onderwijs.