RAAMSDONKSVEER - In een kunststofverwerkend bedrijf aan de Weegbree op industrieterrein Dombosch II in het Brabantse Raamsdonksveer woedt een zeer grote brand. De brandweer kreeg om 18.15 uur de melding van de brand binnen. Volgens een woordvoerder van de politie is er veel rookontwikkeling. De snelweg A27 (Breda-Utrecht) is in beide richtingen afgesloten.


Technisch-directeur Louis van Besouw gaat er van uit dat het bedrijf verloren is

De brandweer doet metingen om te kijken of er in de dikke zwarte rook gevaarlijke stoffen zitten, aldus de woordvoerder van de politie. Achter het industrieterrein ligt een woonwijk, maar de wind staat de andere kant op. De rook waait naar het Land van Heusden en Altena, aan de andere kant van de Bergse Maas. De brandweer verricht ook daar metingen. In de rook zouden chloorgassen kunnen zitten.

Telefoontjes

Volgens een woordvoerster van de gemeente Geertruidenberg zijn er bij de meldkamer van de politie in Tilburg zeker honderd telefoontjes binnengekomen van burgers die informatie over de brand willen. Een aantal bellers uit de omgeving Hank en Sleeuwijk klaagde over stank. Uitgezocht wordt waar die stank vandaan komt, omdat uit metingen van de brandweer bleek dat er geen problemen waren. Er is, volgens de gemeente, nog geen aanleiding mensen te waarschuwen naar binnen te gaan en ramen en deuren gesloten te houden.

Het bedrijf Mecari Plastics maakt polyethyleen-zakken, hoezen en folies, zoals tijdschriftenfolie en krimpfolie. Het is een volcontinubedrijf. Op het moment dat de brand uitbrak, waren tien personeelsleden aanwezig. Zij konden zich bijtijds in veiligheid brengen. In totaal werken er zeventig mensen.

Magazijn

Volgens technisch-directeur Louis van Besouw ontstond de brand in het magazijn. Medewerkers zagen rook in het magazijn en probeerden de brand te blussen, maar zij kregen het vuur niet onder controle. Daarop hebben ze de elektriciteit afgesloten en de brandweer gebeld. Volgens Besouw, die ook mede-eigenaar is van Mecari Plastics, is niet duidelijk waardoor de brand is veroorzaakt. Hij gaat er van uit dat het bedrijf verloren is.

Brandweerkorpsen

Alle brandweerkorpsen in de omgeving zijn benaderd om assistentie te verlenen. Tachtig brandweermensen bestrijden het vuur. Zij proberen te voorkomen dat het vuur overslaat naar silo's met granulaatkorrels en naar nabij gelegen panden.

Voor zover bekend zijn bij de zeer grote, uitslaande brand geen gewonden gevallen. Burgemeester Meijer van Geertruidenberg is ter plaatse om de brandweermensen die in de vrieskou aan het werk zijn, een hart onder de riem te steken.