UTRECHT - Uit het landelijk computercentrum van de rechtbanken en het Openbaar Ministerie (OM) zijn eind januari 22 laptops gestolen. Justitie gaat ervan uit dat er geen gevoelige informatie in de draagbare computers stond, zei een woordvoerster van het parket Utrecht dinsdag.

Het onderzoek naar de inbraak op 26 januari in het beveiligde pand van ICTRO, de ICT-organisatie van de rechterlijke organisatie in Zeist, loopt nog. Het is de tweede keer in korte tijd dat justitie doelwit is geweest van criminelen.

Laptops

In het weekeinde van 20 februari werd ingebroken bij het functioneel parket van het OM in Den Haag. Dat is gespecialiseerd in fraudezaken. De buit in Den Haag bestond uit een kleine hoeveelheid geld, goederen en gegevens over lopende onderzoeken. In Zeist wijst alles er volgens de woordvoerster op dat de dieven er niet zozeer op uit waren om informatie te stelen, maar dat het hen te doen was om de laptops.

Hoe de daders zijn binnengekomen, kon de woordvoerster niet zeggen. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen beide inbraken, maar justitie sluit dat ook niet uit. ICTRO ondersteunt ongeveer 14.500 werkplekken. De laptops die gestolen zijn, waren vrij nieuw, aldus de woordvoerster.