WASHINGTON - Het aantal Amerikanen dat te dik is, is de afgelopen vijftig jaar meer dan verdubbeld. Nog nooit zijn zó veel vooral jonge Amerikanen zó dik geweest. Dit stellen de resultaten van een universitair onderzoek dat dinsdag wordt gepubliceerd.

Volgens de Universiteit van North Carolina is meer dan een op de vier Amerikanen te dik; 26 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen. Overgewicht wordt berekend aan de hand van een verhouding tussen lichaamsomvang en lengte met de
Quetelet-index

Meer dikke jongeren

Het onderzoek stelt vast dat de onderzochte mensen die relatief ouder zijn langzamer dik werden dan die later het levenslicht zagen. Daardoor zijn steeds meer jongeren eerder dik in de Verenigde Staten dan vroeger.

Ideale gewicht

Rond 1961 was nog slechts 13 procent van de Amerikanen te dik, dat wil zeggen dat ze twintig procent zwaarder waren dan hun ideale gewicht.

Nederland

Begin jaren tachtig waren iets meer dan drie op de tien personen van twintig jaar en ouder in Nederland te zwaar. In 2000 is dit opgelopen tot ruim vier op de tien. Ernstig overgewicht -dat wil zeggen een QI van 30 of meer– komt bij iets minder dan een op de tien personen voor. Dat is bijna twee maal zoveel als in 1981.

Overgewicht komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen. Volgens
een laatste GGD-onderzoek