NIJVERDAL - Een Koerdische asielzoeker in Nijverdal balanceert op het randje van de dood, omdat hij al sinds 24 mei niets meer heeft gegeten. De Koerd protesteert hiermee tegen het feit dat hij geen verblijfsstatus krijgt.

De toestand van de Koerdische man is volgens de Immigratie -en Naturalisatiedienst (IND)'zorgwekkend'. Sinds vrijdag drinkt hij ook niets meer. Nog nooit eerder is in Nederland een asielzoeker door een hongerstaking overleden. Minister-president Kok en staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) hebben zich zondag telefonisch op de hoogte laten stellen van de situatie van de wanhopige Koerd.

Geen verblijfsstatus

"We kunnen alleen op hem inpraten om de hongerstaking te beëindigen", zegt de IND-woordvoerder. "Want het heeft geen zin om via deze weg een verblijfsstatus af te dwingen. De man heeft de procedure doorlopen en krijgt van de rechter geen status. Hij is zelf primair verantwoordelijk voor zijn leven."

Opvangcentrum

De asielzoeker bevindt zich in een opvangcentrum en is omringd door een vertrouwensarts en personeel van de gemeente, vluchtelingenwerk en de IND. Hij heeft voor de tweede keer een asielstatus aangevraagd.