De VN-Veiligheidsraad heeft de lancering van de ballistische raket van Noord-Korea over Japan dinsdag veroordeeld. De Veiligheidsraad noemt de test "schandalig", en eist dat het Noord-Koreaanse regime stopt met rakettesten en afstand neemt van het kernwapenprogramma. 

De VN-Veiligheidsraad kwam dinsdag op aandringen van Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, bijeen om zich te buigen over de raket die dinsdagochtend (lokale tijd) over Japan vloog. Het projectiel kwam na een vlucht van 2.700 kilometer terecht in de Japanse Zee. 

In een verklaring stellen alle vijftien leden van de Veiligheidsraad dat het van vitaal belang is dat Noord-Korea direct concrete acties gaat ondernemen om de spanningen met de buurlanden en de Verenigde Staten te verminderen. De acties zouden niet alleen een bedreiging vormen voor de regio, maar voor alle lidstaten van de VN, is te lezen. 

Daarnaast benadrukt de Veiligheidsraad zich in te zetten om tot een "vreedzame, diplomatieke en politieke oplossing te komen."

Verenigde Staten

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei na de vergadering dat het tijd wordt dat het regime in Noord-Korea doorheeft in wat voor gevaar het zichzelf brengt, en dat de hele wereld zich samen tegen Noord-Korea heeft gekeerd.

De Verenigde Staten lieten voorafgaand aan de vergadering weten vooralsnog niet aan te dringen op nieuwe sancties tegen het land. 

Eerder deze maand kreeg Noord-Korea al nieuwe sancties opgelegd nadat het land twee langeafstandsraketten had getest. Volgens diplomaten willen Rusland en China, die vetorecht hebben, alleen nieuwe sancties treffen als Noord-Korea weer een langeafstandsraket test of een kernproef houdt. De raket die Noord-Korea dinsdag over Japan liet vliegen was volgens deskundigen alleen geschikt voor de middellange afstand.

Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon
116
Hoe de vijandschap tussen Noord-Korea en de VS begon