ETTEN-LEUR - De temperatuur van boven de 30 graden Celsius heeft er maandagmiddag voor gezorgd dat het wegdek op de provinciale weg tussen Etten-Leur en Zevenbergen is gaan loslaten. In overleg tussen provincie, gemeente en politie is de weg afgezet en is er een omleiding voor het verkeer.

Het wegdek op de route Zevenbergseweg-Zeedijk-Strijpenseweg heeft vorige week een oppervlaktebehandeling gekregen. Daarbij is een emulsie aangebracht en daarop split. Volgens een uitvoerder ter plaatse is de emulsie door de hoge temperatuur zacht geworden. Vooral in de bochten en bij kruispunten is het wegdek daardoor losgekomen. Sproeiwagens zijn ingezet om het wegdek af te koelen.

Spoorwegovergangen

Ook de spoorwegen hebben last van de hitte. Spoorwegovergangen door heel Nederland liggen plat. Op tien plaatsen zijn alle seinen op rood gesprongen en blijven de spoorbomen gesloten door technische storingen.

Het gaat om overgangen bij Dordrecht, Delft, Geleen, Uitgeest, Woerden, Zaltbommel, Castricum, Hoorn en om overgangen tussen Amersfoort en Barneveld. Bij Harlingen kan een spoorbrug niet meer dicht omdat deze is uitgezet door de hitte.

Volgens de Railsverkeersleiding van de NS worden de storingen veroorzaakt door extreem hoge temperatuur van de spoorstaven in de rails. "Die kan oplopen tot zestig graden", aldus een woordvoerder. "Als er een storing optreedt, schakelen de overgangen over op de veiligste stand. Dat betekent dat de seinen op rood springen en de slagbomen worden gesloten."