De Duitse recherche wil voor Nederland interessante informatie uit de zogeheten Panama Papers met Nederland delen. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Duitsland zou 5 miljoen euro hebben neergelegd voor de gelekte documenten van een in belastingontduiking gespecialiseerd Panamees advieskantoor om zo vermogende belastingzondaars te kunnen opsporen. Ook Nederland denkt er zijn voordeel mee te kunnen doen.

De Nederlandse diensten overleggen nog met Duitsland over de voorwaarden voor de gegevensoverdracht, schrijft Wiebes. Hij verzekert de Kamer dat "wij ons uiterste best doen" om de informatie te verkrijgen.

De onthullingen van de afgelopen jaren uit onder meer de Panama Papers alarmeerden de Kamer. Kamerleden vroegen zich af of Nederland, zoals criticasters beweren, inderdaad een belangrijke rol speelt in deze schimmige wereld. De Kamer hield daarom zelfs een mini-enquête.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet in juli weten dat er in de Panama Papers een paar honderd Nederlandse betrokkenen voorkomen. In de databank van die documenten heeft de Nederlandse belastingdienst 986 links naar Nederland gevonden. Na het doorpluizen van andere lijsten op dubbeltellingen bleven er 683 nieuwe gevallen over.

De grootste namen uit de Panama Papers
De grootste namen uit de Panama Papers