PARIJS - De Franse verslaggeefster Florence Aubenas, die begin januari met haar vertaler Hussein Hanoun al-Saadi in Irak is ontvoerd, heeft op een videoband om hulp gevraagd. De band is niet van een datum is voorzien. De nieuwszender Sky-Italia zond de videoboodschap dinsdag uit.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Mijn naam is Florence Aubenas. Ik ben Française. Ik ben een journalist van Liberation", zegt Aubenas op de videoband die haar ontvoerders hebben vrijgegeven. De verslaggeefster maakt een ontredderde indruk. Ze stelt dat ze er lichamelijk en psychologisch slecht aan toe is.

Familie

De 43-jarige Aubenas vroeg specifiek om hulp van het Franse parlementslid Didier Julia, die eerder in het nieuws kwam door zijn omstreden en mislukte solopoging twee andere ontvoerde Franse journalisten te bevrijden. "Alstublieft meneer Julia. Help mij! Het is dringend. Meneer Julia, help mij!"

De Franse regering heeft laten weten dat de band al is getoond aan de familie van Aubenas. Maar Frankrijk heeft nog geen direct contact gehad met kidnappers, aldus een woordvoerder van premier Raffarin. Ook zouden de ontvoerders nog geen eisen hebben gesteld. Wel heeft de regering aanwijzingen dat Aubenas nog in leven is.

Vragen

Minister Barnier van Buitenlandse Zaken zei dat er behalve de band ander bewijs is. Barnier zei verder dat de videoband wordt onderzocht omdat die veel vragen oproept.

Didier Julia heeft dinsdag de regering gevraagd om hem weer in te schakelen om nu Aubenas vrij te krijgen. De regering heeft hem echter laten weten dat hij wat haar betreft geen persoonlijke initiatieven moet ontplooien.