RIJSWIJK - Peilzenders blijken een effectief middel tegen autodiefstal. Vorig jaar is 84 procent van de gestolen auto's die waren voorzien van zo'n zendertje, kort na de diefstal teruggevonden. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is zeer te spreken over het apparaatje in de strijd tegen autodiefstal, zei directeur G. Wesselink dinsdag.

Sinds vorig jaar eisen verzekeraars dat iedereen die een auto van 70.000 euro of meer aanschaft, zijn voertuig voorziet van zo'n zender. In geval van diefstal kan de auto snel worden getraceerd via een alarmcentrale.

Wesselink verwacht dat binnen enkele jaren alle nieuwe auto's in Nederland van een peilzender zullen worden voorzien. "Het spul wordt steeds goedkoper", aldus de AVc-directeur.

Eerder dit jaar meldde de AVc dat het aantal diefstallen van personenauto's vorig jaar is gedaald met ruim 12 procent. De daling liet zich vooral zien bij jongere auto's, die zijn voorzien van een startonderbreker. De afgelopen tien jaar daalde het aantal gestolen auto's met 37,5 procent. Wesselink hoopt dat een bredere invoering van peilzenders op auto's het aantal diefstallen nog verder zal terugdringen.