ROME/MADRID/ANKARA - Grote delen van Europa zuchten momenteel onder het juk van de eerste echte hittegolf deze zomer. In Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije liep het kwik op sommige plaatsen op tot liefst 40 graden Celsius. Ook in ons land en in Duitsland is het bijzonder warm.

In Rome was er maandag beduidend minder beroepsverkeer op de wegen. Veel inwoners kozen ervoor naar de kust te gaan. Voor veel scholieren is bovendien de zomervakantie van drie maanden begonnen. Een van de Italiaanse kranten repte van ,,Gevangenen van de tropische hitte''.

In de Zuid-Spaanse steden Cordoba en Sevilla werden temperaturen gemeten tot 40 graden. In Madrid was het ook nog altijd ongeveer 37 graden, waarden die doorgaans alleen in juli en augustus voorkomen. Het vakantie-eiland Mallorca noteerde een niet onverdienstelijke 33 graden.

Aan de Turkse Rivièra is het ook heet, ruim boven de 30 graden. Toeristen wordt aangeraden tussen 11.00 en 15.00 uur niet in de volle zon te gaan. In de Franse regio Gironde (Bordeaux) is een crisisstaf geformeerd. Reden hiervoor is de aanhoudende droogte die de waterreserves aantast.