ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen buigt zich dinsdagochtend over Michel S., de man die wordt verdacht van de ontvoering en verkrachting van het 13-jarig meisje Wei Wei Hu uit Eibergen in mei vorig jaar. Hij pleegde het misdrijf tijdens een onbegeleid verlof uit een tbs-kliniek.

Drie maanden eerder zou S. ook tijdens zo'n verlof een 14-jarig meisje in Voorschoten hebben verkracht. Verder verwijt het Openbaar Ministerie hem dat hij enkele uren voor de ontvoering van het Eibergse kind in het Duitse Ahaus heeft geprobeerd een meisje te kidnappen.

De ontvoering veroorzaakte veel commotie, omdat S. in tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht verbleef, na een veroordeling in 1995. Door een fout mocht de man op 11 mei zelfstandig naar een instelling, maar daar kwam hij nooit aan. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Familie en bekenden brachten hem al eerder terug naar de kliniek na een onbegeleid verlof.

Excuses

Minister Donner van Justitie heeft de familie van het meisje vorig jaar per brief excuses aangeboden. Hun advocaat probeert een schaderegeling te treffen met de Staat en heeft goede hoop dat dit gaat lukken.