AMSTERDAM - Ongeveer tweehonderd studenten hebben maandag aan het begin van de avond het Maagdenhuis in Amsterdam bezet. De studenten hebben de deuren met ijzeren staven, platen en meubels gebarricadeerd en hebben touwladders bij zich om op hogere etages te komen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Aan het gebouw hangen spandoeken met teksten als 'Leerrechten: nee! Medezeggenschap: ja!' en 'Wie rijk is mag slim zijn'. Politie is vrijwel niet aanwezig. Het Maagdenhuis is het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam en is, sinds de legendarische bezettingsactie in 1969, al vaker het mikpunt geweest van studentenacties.

Slaapzakken

Volgens een woordvoerder van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam is het de bedoeling dat de actievoerders de bezettingsactie, die wordt gesteund door de studentenvakbond LSVb, nog enkele dagen volhouden. Ze hebben eten en slaapzakken bij zich.

De bezettingsactie volgt op een demonstratie, aan het eind van de middag, tegen de plannen met het hoger onderwijs van staatssecretaris Rutte. Nog onduidelijk is of de enkele tientallen studenten die aan de betoging deelnamen, ook betrokken zijn bij de actie in het Maagdenhuis.

Verarming

De studenten beschouwen het beleid van Rutte als een verarming van het onderwijs en eisen meer inspraak voor studenten. Universiteiten mogen studenten straks na 5,5 jaar studie een veel hoger collegegeld gaan vragen. Dit kan oplopen tot 4500 euro per jaar.

Verder wil hij dat universiteiten studenten gaan selecteren voor topstudies of er een hoger collegegeld voor vragen. Hiermee beginnen het volgend academisch jaar experimenten aan verschillende universiteiten.

Niet reageren

Het college van bestuur van de universiteit van Amsterdam wil voorlopig niet reageren op de studentenactie. "Wij hebben de indruk dat dit een landelijke actie is, die bovendien een reactie is op het beleid van staatssecretaris Rutte", aldus een woordvoerder van het college.

Rutte vindt het prima dat de studenten opkomen voor hun rechten, zo laat de woordvoerder van de staatssecretaris weten. Wel vraagt hij zich af voor welke student zij met de bezetting een lans breken. "Het is niet in het belang van de normale student, die zijn studie binnen 5,5 jaar afrondt, om tegen te zijn."

Experiment

Afzien van hoger collegegeld zal het onderwijs voor alle studenten gemiddeld duurder maken. De woordvoerder benadrukt verder dat de zogenoemde 'selectie aan de poort' slechts om een experiment gaat, waarbij na twee jaar gekeken zal worden hoe het uitpakt. De staatssecretaris daagde studenten enkele weken geleden nog uit in actie te komen voor kwalitatief goed onderwijs.

Toen de actie begon, waren er nog enkele medewerkers en beveiligers in het Maagdenhuis. Zij hebben, op een paar na, het pand verlaten. De enkele beveiligingsbeambten en universiteitsmedewerkers die zijn achtergebleven bemoeien zich verder niet met de actievoerders. De studenten hebben wel enkele journalisten binnengelaten.