ASSEN - Op de derde dag van de rechtszaak tegen de 27-jarige Richard K. zijn onder meer de ouders van de vermoorde Andrea Luten als getuige gehoord. Zij namen het daarbij op voor de recherche. Drie van de elf opgeroepen getuigen kwamen maandag niet opdagen, onder wie een vrijdag getrouwde man die verklaarde dat hij wel wat anders te doen had.

K. wordt ervan verdacht op 10 mei 1993 de 15-jarige Andrea te hebben vermoord in de bossen bij Gijsselte. Voor de rechtbank in Assen worden sinds vorige week maandag tal van getuigen ondervraagd, die zijn opgeroepen door zowel officier van justitie M. Wolters als K.'s advocaat A. Moszkowicz.

Getuige belt op bruiloft af

De ouders van Andrea, Roelof en Lammi Luten, werden in tegenstelling tot alle andere getuigen achter gesloten deuren gehoord. Na afloop liet Lammi Luten weten dat ze door Moszkowicz vooral werden ondervraagd over de relatie tussen de familie en de politie. De moeder vermoedt dat de advocaat het onderzoek naar de moord onderuit wil halen, maar volgens haar is daar geen reden toe. Zowel het eerste rechercheteam als het in 1999 geformeerde zogeheten cold case team heeft volgens haar goed werk geleverd, ondanks "enkele kleine foutjes die iedereen wel eens maakt". Behalve de ooggetuige die vrijdag het Openbaar Ministerie tijdens zijn bruiloft afbelde, kwamen nog twee getuigen niet opdagen. Wolters vermoedt dat ze in verband met vakantie de oproep niet hebben ontvangen.

Twijfel over bril

Behalve de ouders van Andrea werden maandag de kroongetuige Emiel Zanting en zijn vader opnieuw opgeroepen. Van de drie overige getuigen die maandag verschenen, liet A. van Nuyl uit Hoogeveen weten dat hij in de loop der jaren is gaan twijfelen of de jongen die hij op de dag van de moord zag, wel degelijk een bril had gedragen. Ook het haar stond hem nu anders voor zijn geest. Kort na de moord werkte Van Nuyl mee aan de compositietekening van een jongen met een bril en stekelhaar.

Persoonlijkheidsstoornis

Richard K. kwam zelf maandag ook nog even aan het woord. Officier van justitie Wolters diende een verzoek in om K. naar het Pieter Baan Centrum (PCB) te sturen, omdat een psycholoog en een psychiater verschillende adviezen hadden gegeven over een mogelijke persoonlijkheidsstoornis van K.

"Ik heb daar niets meer te maken"

Daarop nam de verdachte zelf het woord: "We zitten hier allemaal omdat een meisje is vermoord, maar ik heb daar niets mee te maken. Ik heb mijn eigenaardigheden, maar als er stukken worden uitgehaald, kan iedereen wel naar het PBC", daarbij verwijzend naar het advies van de psychiater.

K. noemde een PBC-onderzoek zeer stigmatiserend en kondigde aan er niet aan mee te zullen werken. Het verzoek werd overigens afgewezen, maar het is mogelijk dat de rechtbank in een later stadium alsnog zo'n onderzoek gelast.

Drie andere aangiften tegen K.

Inmiddels hebben drie vrouwen aangifte gedaan tegen K. Nadat twee ex-vriendinnen van de man naar de politie waren gestapt met het verhaal dat hij hen naar de keel had gegrepen, meldde een derde vrouw dat zij door K. zou zijn bedreigd.

Donderdag en eventueel vrijdag worden zeven getuigen gehoord en worden de feiten met de verdachte doorgenomen. Maandag wordt ingeruimd voor het requisitoir en het pleidooi van de advocaat.

/NIEUWSAndrea Luten was 'verliefd' op moordverdachteVerdachte moord Andrea Luten ontkentGetuigen zaak Andrea Luten spreken zichzelf tegen