UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben afgelopen weekeind ruim vijfhonderd telefoontjes ontvangen van reizigers die zich zorgen maken over de open tbc waarmee een conducteur is besmet. Open tbc is een besmettelijke aandoening die door hoesten of niezen via de lucht wordt verspreid. Vrijdag maakte de NS bekend dat de man sinds 14 februari ziek thuis is.

Op welke trajecten de man de laatste tijd kaartjes knipte, is onbekend. De standplaats van de man is Utrecht. Van daaruit werkte hij waarschijnlijk in heel het land.

Maandag begint de GGD Hart voor Brabant met een onderzoek naar de naaste contacten van de conducteur, in elk geval zijn familie. Mogelijk volgt daarna nog onderzoek bij collega's. Eventueel breidt de GGD de speurtocht uit naar minder naaste collega's en reizigers.

Tbc

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Niet iedereen die met een tbc-patiënt in aanraking komt, wordt ziek. Mensen met een normale weerstand maken tien procent kans besmet te raken door een ander.

Patiënten die wel ziek worden van de bacterie moeten veel hoesten en niezen, zijn vermoeid, hebben koorts en een gebrek aan eetlust. Zonder goede behandeling kan een patiënt uiteindelijk overlijden. Alleen mensen met open tbc kunnen anderen besmetten.