BAGDAD - Syrië was betrokken bij de uitlevering van Saddam Husseins halfbroer Sabawi Ibrahim al-Hasan al-Tikriti aan Irak. Regeringsbronnen in Bagdad zeiden dat zondag tegen het persbureau Reuter. De Iraakse regering maakte de arrestatie van Sabawi Ibrahim eerder op de dag bekend zonder nadere details te geven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De Syrische autoriteiten hebben iets aan Ibrahim gedaan vanwege de immense druk die op ze ligt", zei een hooggeplaatste functionaris op voorwaarde van anonimiteit. Damascus is volgens hem "een gewillige partner" omdat het land op dit moment zoveel problemen heeft. Een andere bron bevestigde dat de Syriërs bij de kwestie waren betrokken.

Aanslag al-Hariri

De Syrische regering weigerde commentaar te geven. Het Amerikaanse persbureau AP berichtte dat de Syrische regering Ibrahim en 29 andere leden van het voormalige bewind van Saddam Hussein aan Irak heeft uitgeleverd. Zij zouden in Hasakah in het noordoosten van Syrië zijn opgepakt. Zij werden opgepakt na aanslag op de Libanese ex-premier al-Hariri.

Lijst

Sabawi Ibrahim stond op de 36e plaats van de Amerikaanse lijst met de 55 meest gezochte personen in Irak. De Iraakse interim-regering zei enkele maanden geleden dat Ibrahim een van de laatste twee functionarissen was van de verdreven Baathpartij die vanuit het naburige Syrië de opstand tegen de Amerikaanse aanwezigheid leidden.

Ibrahims broers Watban en Barzan zijn kort na de val van het regime van Saddam Hussein opgepakt. Hun proces begint naar verwachting binnen een half jaar. De meeste mensen op de lijst van meest gezochte personen zijn inmiddels gepakt. Tien mensen, onder wie Izzat Ibrahim al-Duri, de rechthand van de oud-dictator, zijn nog voortvluchtig.