Door een hevige storm in het noordwesten van Oostenrijk zijn vrijdagavond twee mensen om het leven gekomen toen een feesttent instortte.

Het incident deed zich voor in de plaats St. Johann am Walde, niet ver van de grens met Duitsland.

Volgens de politie raakten minstens vijftig mensen gewond. Tien van hen liepen ernstig letsel op. Zij werden voor behandeling naar verschillende ziekenhuizen in de regio gebracht. 

Toen de storm rond 22.30 uur opstak, waren ongeveer zevenhonderd mensen in de grote feesttent aanwezig. Zo'n 150 reddingswerkers werden ingeschakeld om de mensen te helpen.

De ramp gebeurde aan het begin van het jaarlijkse zomerfestival van de vrijwillige brandweer. Het feest vindt plaats sinds 1979 en trekt ieder jaar honderden bezoekers.

Meer noodweer

Ook elders in Midden-Europa eiste het noodweer zijn tol. In het zuiden van Tsjechië richtte de storm grote schade aan. Volgen persbureau CTK kwamen zaterdag duizenden huishoudens zonder stroom te zitten. Op veel plaatsen kwam het verkeer volledig tot stilstand. De brandweer in de streek rukte 300 keer uit om de wegen vrij te maken.

In het Bohemer Woud, grenzend aan Beieren, zijn honderden bomen ontworteld. De autoriteiten hebben toeristen aangeraden voorlopig geen wandeltochten te maken in het gebied van de Koude Moldau. Ze zouden bedolven kunnen worden door omvallende bomen of vallende takken.

Aan de andere kant van de grens, in de buurt van de Duitse plaats Meeder, kwam een trekkershut die door een windhoos van zijn grondvesten was getild 30 meter verder op de snelweg A73 terecht.