TEL AVIV/RAMALLAH - Israël houdt Syrië verantwoordelijk voor de bloedige aanslag in Tel Aviv, waarbij vrijdagavond vijf doden vielen. De Israëlische minister Mofaz zei zaterdag dat er "bewijs is voor een direct verband tussen Syrië en de aanslag" De explosie werd zaterdag opgeëist door de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad.

De Palestijnse president Abbas beloofde zaterdag mensen die de aanslag hebben beraamd op te opsporen en te berechten. Hij sprak ook van een "derde partij" die schade wilde toebrengen aan de Palestijnse zaak, maar lichtte dat verder niet toe. Israël dreigde met de hervatting van militaire acties, maar beloofde vooralsnog zich terughoudend op te stellen.

Maatregelen

Het ministerie van Defensie kondigde aan dat het overleg over de overdracht van Palestijnse steden aan het Palestijnse gezag voorlopig wordt opgeschort in afwachting van maatregelen van de Palestijnen tegen terroristische groeperingen, zoals de Islamitische Jihad.

Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten hebben zaterdag in totaal acht mensen opgepakt in verband met de zelfmoordaanslag. Het Israëlische leger trok zaterdagochtend het dorp Deir al-Ghoson op de Westelijke Jordaanoever binnen en pakte daar zeker vijf mensen op, onder wie twee broers van Abdullah Badran, de 21-jarige man die zich bij de discotheek in Tel Aviv heeft opgeblazen. Ook de Palestijnse veiligheidsdiensten verrichtten drie arrestaties.

Verantwoordelijkheid

Zaterdag werd een video openbaar gemaakt waarin de dader van de aanslag de verantwoordelijkheid opeist namens de radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad. De groep heeft haar hoofdkwartier in de Syrische hoofdstad Damascus. Een functionaris van de beweging in Damascus bevestigde dat zijn groep verantwoordelijk is.

Aanvankelijk zeiden alle Palestijnse militante bewegingen, de al-Aqsa Martelaren Brigade, de Islamitische Jihad en Hamas niets met de aanslag bij de discotheek te maken te hebben. Een anonieme Palestijnse functionaris meldde dat de sjiietische Hezbollah-beweging verantwoordelijk zou zijn geweest voor de explosie in Tel Aviv, maar Israëlische waarnemers betwijfelen deze lezing. De door Iran gesteunde Hezbollah heeft zelf tegengesproken verantwoordelijk te zijn en gezegd uitsluitend op Libanees grondgebied te opereren.

Levensgevaar

De aanslag van zaterdagavond was gericht tegen een grote groep mensen die stonden te wachten om de populaire discotheek Stage binnen te gaan. Enkele tientallen mensen raakten gewond. Enkelen van hen verkeren nog in levensgevaar. Vier mensen kwamen om het leven, evenals de aanslagpleger.

Het was de eerste aanslag in Israël sinds de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse leider Abbas op 8 februari een wapenstilstand overeenkwamen. Militante Palestijnse groeperingen lieten toen weten zich niet gebonden te voelen aan het staakt-het-vuren. Zij hebben zich er de afgelopen weken wel aan gehouden, in afwachting van de verdere onderhandelingen tussen de twee partijen.

Geloofwaardige stappen

Verscheidene Europese en Amerikaanse landen hebben de aanslag in Tel Aviv scherp veroordeeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice zei dat de Palestijnen "direct geloofwaardige stappen" moeten nemen om de daders te vinden.