SLOCHTEREN - Slochteren heeft zaterdag vijftig opties uitgegeven op vrije kavels voor de nieuw te ontwikkelen wijk Eilandrijk Borgmeren. Op de overige 35 kavels is nog geen optie afgegeven. De gemeente zal via haar website kenbaar maken welke kavels vergeven zijn.

De eerste optie was voor de familie Van Zwol uit Ten Post die vier weken lang in een caravan voor het gemeentehuis had gebivakkeerd om de eerste gegadigde te zijn.

Minicamping

De 85 vrije kavels in de nieuwe wijk aan het water zijn zo gewild dat er een minicamping met meer dan veertig gegadigden was ontstaan op een terrein voor het gemeentehuis. De gemeente hanteerde het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Zaterdagochtend mochten zij vanaf 10.00 uur, in volgorde van aankomst, een keuze maken uit de beschikbare kavels.

Van Zwol bivakkeerde sinds 28 januari 's middags kwart over vier in een caravan bij het gemeentehuis. "Het was wel behoorlijk afzien. Maar het was het allemaal wel waard. We krijgen nu een schitterend plekje aan het water, en op het zuiden. En dat voor een zeer betaalbare prijs", aldus de 32-jarige A. van Zwol.

Ontwricht

Het waren zware weken voor de familie, vooral ook omdat zijn vrouw zwanger is. "Ons sociale leven was behoorlijk ontwricht. En als mijn vrouw straks gaat bevallen, heb ik niet zoveel vrije dagen meer over. Maar we hebben straks wel een prachtig huis", aldus een tevreden Van Zwol. Hij hoopt zijn woning nog dit jaar te bouwen.

De gemeente zette het echtpaar Van Zwol in de bloemetjes. Volgens haar is Slochteren voor het eerst sinds de vondst van de aardgasbel weer zo prominent in het nieuws geweest. Burgemeester C. Verstegen zwaaide de opbrekende kampeerders uit. "Het is jammer dat jullie straks allemaal vertrekken. Jullie laten een grote leegte achter. Maar anderzijds: het heeft ook wel lang genoeg geduurd."

Omstreden

De uitgifte van de kavels was omstreden. Een aantal gegadigden drong via een kort geding aan op loting, in plaats van het verdelingssysteem volgens het principe wie het eerst komt, die het eerst maalt. De rechter stelde de gemeente Slochteren echter in het gelijk.