De politie is op zoek naar een 50-jarige tbs'er die donderdagavond wist te onstappen uit de Pompekliniek in Nijmegen. Dat is vrijdag bevestigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie na vragen van het ANP.

De ontsnapping vond plaats om ongeveer 21.45 uur. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend en wordt onderzocht.

Het gaat om een 50-jarige man uit Rotterdam. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de politie is op zoek naar de tbs'er. Hij wordt volgens het OM niet gezien als vuurwapengevaarlijk.

Het komt niet vaak voor dat tbs'ers uit een kliniek ontsnappen. Sinds 2012 is dat inclusief de ontsnapping van donderdag drie keer gebeurd. Het gebeurt wel geregeld dat tbs'ers niet op tijd terugkomen van verlof of tijdens begeleid verlof de benen nemen. Vorig jaar kwam dat 32 keer voor.

De uit de Pompekliniek ontsnapte man was in 2011 tot zes jaar cel en tbs veroordeeld voor een reeks overvallen op textiel- en drogisterijzaken in 2009 in onder meer Burgum, Wolvega en Ommen. In januari 2016 is hij ook nog een keer veroordeeld voor een diefstal met geweld.