Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn dinsdag de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting. Het is 75 jaar geleden dat Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, werd binnengevallen. 

Premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn legden onder het oog van honderden belangstellenden een krans namens het kabinet. Onder meer de Haagse burgemeester Pauline Krikke en oud-minister Piet Hein Donner, president van de Oorlogsgravenstichting, legden kransen bij het monument in de Scheveningse Bosjes. 

Na het traditionele defilé bij het monument volgde een bijeenkomst met optredens en een Indisch buffet in het Haagse World Forum. Dat gebeurde dit jaar voor het eerst. Centrale thema was Verhalen Over Leven, over hoe persoonlijke verhalen en ervaringen uit die tijd doorleven in de huidige en komende generaties.

Krans wordt neergelegd tijdens herdenking Nederlands-Indië
30
Krans wordt neergelegd tijdens herdenking Nederlands-Indië

Birma-spoorlijn

Zaterdag wordt op landgoed Bronbeek bij Arnhem herdacht dat onder de Japanse bezetting de Birma-spoorlijn werd aangelegd, dwars door de Thaise en Birmese jungle. Van de bijna 18.000 krijgsgevangenen uit Nederlands-Indië overleefden 2782 de bouw van het 'dodenspoor' niet.

Drie jaar na de bezetting van Nederlands-Indië, op 15 augustus 1945, capituleerde Japan en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het extra geld uittrekt voor de Indische gemeenschap in Nederland: tot 2022 anderhalf miljoen per jaar en daarna jaarlijks structureel 1 miljoen euro.