PARIJS - De Franse president Chirac kan voorlopig rustig achterover leunen. Zijn centrumrechtse Unie voor de Presidentiële Meerderheid (UMP) heeft zondag zoals verwacht de absolute meerderheid behaald van de tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Centrumrechts kan de komende vijf jaar rekenen op een absolute meerderheid in het parlement.

De UMP en diens rechtse bondgenoot UDF kunnen volgens zondagavond verspreidde officiële prognoses 399 van de 577 zetels gaan bezetten in de Nationale Assemblee, een winst van zo'n slordige 150 zetels. De linkse partijen, die momenteel een meerderheid hebben, moeten het stellen met slechts 178 zetels. Rechts bezet momenteel 258 zetels, links 319.

De opkomst bleef steken op circa 63 procent, een diepterecord in de naoorlogse parlementaire geschiedenis. Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen afgelopen zondag kwam nog 64,4 procent opdagen.

Met de grote winst van UMP komt er een einde aan de zogeheten cohabitation (samenwoning). President Chirac, zes weken geleden herkozen als staatshoofd, had sinds 1997 te maken met een linkse regering onder leiding van de socialist Lionel Jospin. Jospin trok zich uit de politiek terug, nadat hij in april in de eerste ronde van de presidentverkiezingen slechts derde was geworden en daardoor niet aan de tweede ronde kon deelnemen.

De Franse rechtse premier Raffarin reageerde zondag uiterst verheugd op de voorspelde monsterzege van centrumrechts. "We hebben nu de plicht u niet teleur te stellen!", zei hij. Hij beloofde snelle politieke actie nu Frankrijk heeft afgerekend met links in het parlement. Raffarin kan volgens een zondag verschenen enquête rekenen op de steun van 70 procent van de Fransen.

Het extreemrechtse Front National verwierf volgens de prognoses geen enkele zetel. Momenteel heeft de partij van Jean-Marie Le Pen ook geen plaats in de assemblee. Le Pen stelde zondagavond teleurgesteld vast dat geen van zijn "zes miljoen stemmers nu gehoord zal worden in het parlement".

De oud-minister van Binnenlandse Zaken en medeoprichter van de Socialistische Partij, Jean-Pierre Chevènement, is zijn zetel in het Franse parlement kwijt. Chevènement was sinds 1973 lid van de Nationale Assemblee. Hij stapte in augustus 2000 uit de regering-Jospin, omdat hij het niet eens was met een voorstel dat Corsica een grotere mate van autonomie zou geven. De linkse politicus was eerder dit jaar kandidaat voor het presidentschap. Hij vergaarde slechts 5,3 procent van de stemmen.

Ook de socialiste Martine Aubry mag van het Parijse pluche. Zij is voormalig minister van Werkgelegenheid en bedenkster van de controversiële wet die de Franse werkweek tot 35 uur verkortte. De nu 51-jarige Aubry drukte die wet erdoor toen ze minister was van tot 2000 in de regering van premier Lionel Jospin. Verder stond de dochter van de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors, bekend om haar felle kritieken op de rechtse politieke partijen.

De Socialistische Partij zou uitkomen op 150 tot 161 zetels (nu ). De communisten zouden kunnen rekenen op maximaal 25 zetels (36), de Groenen op een tot twee zetels (7).

Een tweede ronde was alleen noodzakelijk in die districten waar in de eerste ronde geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen. Dat was in 519 districten het geval. 58 Kandidaten zijn al verzekerd van hun verkiezing: 56 rechtse politici en twee socialisten. Onder hen zijn zeven ministers in de huidige rechtse regering, onder wie Nicolas Sarkozy (Binnenlandse Zaken, Gilles de Robien (Vervoer) en Jean-François Mattei (Volksgezondheid).