SCHIERMONNIKOOG - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft Schiermonnikoog verboden de aloude strippenkaart af te schaffen. Schiermonnikoog wilde de strippenkaart van de hand doen om daarmee bezuinigingen op het busvervoer op te kunnen vangen. De minister vindt dat overal in Nederland met hetzelfde systeem moet kunnen worden betaald voor busvervoer, zo liet een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat donderdag weten.

De gemeente Schiermonnikoog kwam in december met het plan de strippenkaart af te schaffen. Ze was boos omdat Schiermonnikoog geld uit de opbrengstenpot voor strippenkaarten op basis van een gemiddelde novembermaand zou krijgen. Aangezien vooral in de zomermaanden door toeristen op het eiland de bus wordt gepakt, zou Schier naar verhouding dus te weinig krijgen.

Vervoersbedrijf Arriva dreigde door bezuinigen in 2005 een buslijn te schrappen en een van de acht buschauffeurs te ontslaan. Ook daarom wilde Schier af van de strippenkaart.

Een busritje met strippenkaart kost nu 1,28 euro. Zonder het strippensysteem kan op het waddeneiland met kaartjes van 1,10 euro per ritje het huidige bussysteem blijven bestaan.

Wethouder J. Dijkstra van Vervoer is dan ook teleurgesteld in de minister. "Maar door een efficiëntieslag bij Arriva kan de dienstregeling die in 2004 gold ook dit jaar gelukkig blijven bestaan. Door die efficiëntieslag wordt er helaas wel een buschauffeur ontslagen", aldus Dijkstra.